WEN Stap voor Stap februari 2022

Zonneweide van en voor het dorp!
Het staat vast. De anderhalve hectare zonneweide aan de Tolleane wordt de komende maanden gerealiseerd. En wat zo mooi is, zowel de groene stroom als het financieel rendement komen geheel ten goede aan Wijnjewoude, want WEN houdt de ontwikkeling in eigen hand. Zoals bekend heeft WEN bewonersparticipatie hoog in het vaandel. Daarom zijn we naarstig op zoek naar een geschikte manier om bewoners, waar mogelijk, gelegenheid te geven om te participeren.
Als er geen gekke dingen gebeuren kan ongeveer de helft van het voormalige maisperceel per 1 september zoveel groene stroom leveren dat het voldoende is voor ca 350 huishoudens. En dat maar liefst 25 jaar lang!

Win-win
Behalve opwek van groene stroom is het ook de bedoeling om de zonneweide om te toveren tot een mooie solartuin vol leven. Stel je voor, in de zomer bloeien er wilde bloemen en zoemen bijen en vlinders rond. In najaar en winter doen vogels zich te goed aan heerlijke bessen in de heesters langs de rand. En in de lente bouwen ze hun nesten en volgt de ene kleurige bloesem de andere op.
Al tijdens de Sinnetafel in mei 2020 is door bewoners, in samenwerking met een landschapsarchitect en de gemeente, een mooi basisplan bedacht dat zorgt voor versterking van de biodiversiteit. Er werd toen zelfs gefilosofeerd over een wandelpad langs de zonneweide en door het bosje zodat er ook een leuk groen ommetje zou ontstaan.

Samen aan de slag
Nu wordt het tijd om met een groepje enthousiastelingen uit buurt en dorp de groene inrichting verder uit te werken zodat er een aantrekkelijke zonnetuin ontstaat voor jarenlang plezier. WEN is hierover in gesprek geweest met hoveniers Jan de Vries en Mark Veenstra. Jan heeft het erg druk, maar Mark levert graag zijn vakkundige bijdrage.

Heb jij ook zin om mee te doen? Laat het weten aan Frans Pool 06 57584354.

Hybride warmtepomp en isolatie heel snel terug verdiend
De rijksoverheid heeft, net als WEN, tot doel om het gasverbruik sterk te verminderen. Daarom is de ISDE subsidie op isolatie en (hybride) warmtepompen met 50% verhoogd.
Het betekent bij de huidige energieprijzen dat je jouw investering er – met inzet van je WEN waardebon van € 2.000 – al binnen een jaar uit hebt.
Is je huis redelijk geïsoleerd dan is de aanschaf van een hybride warmtepomp heel slim want hij kan eenvoudig samenwerken met je bestaande cv ketel. Maar, is je ketel al aardig oud, dan kun je die waarschijnlijk beter gelijk vervangen, zodat je de meest optimaal samenwerkende combinatie krijgt. Wil je meer weten over de hybride warmtepomp? Steek je licht op bij www.milieucentraal.nl en kom 30 maart naar de infodag in de Swingel.

30 maart infodag over (hybride) warmtepompen
Deze keer met medewerking van meerdere installateurs. Naast presentaties is er volop gelegenheid voor persoonlijk gesprek. Ook met dorpsgenoten die al ervaring hebben opgedaan.

Verduurzaming huurwoningen Elkien
Begin maart heeft het bestuur van WEN weer een gesprek met de bestuurder van Elkien. Wij krijgen de indruk, dat Elkien echt serieus aandacht gaat besteden aan de verduurzaming van de huurwoningen in Wijnjewoude. Voor ons dorp zou dat prachtig nieuws zijn en een beloning voor alle energie die WEN samen met de huurders besteed heeft, om ook de huurders in ons project te laten meedoen. Binnenkort hopen we meer details te vernemen.

WEN is van de persoonlijke benadering
Je hebt misschien opgemerkt dat WEN doorgaans niet via de media reageert op allerlei vragen, meningen of soms zelfs verwijten. Vaak kloppen de vermelde feiten ook niet. Toch geven wij er de voorkeur aan om rechtstreeks naar de betrokkene te reageren en proberen ook altijd met hem/haar in gesprek te gaan. Iedereen die naar aanleiding van berichten in de Ban of andere media vragen heeft, kan altijd contact opnemen met onze voorzitter

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *