WEN Stap voor Stap maart 2022

Voor de tweede keer organiseert WEN op 30 maart a.s. een informatiedag over hybride warmtepompen waarmee je 40 tot 70% op je gasverbruik kan besparen.
Deze keer doen we het in de sfeer van een energiecafé dus het accent ligt op persoonlijk contact. Elk uur is er een korte presentatie over de algemene kenmerken en voordelen van hybride verwarming. Verder kun je in persoonlijke gesprekken met installateurs of andere deskundigen je licht opsteken over verschillende merken en systemen. Ook is er volop gelegenheid om dorpsgenoten te ontmoeten die graag vertellen over hun ervaringen met de (hybride) warmtepomp. En natuurlijk ontbreken de vrijwillig energiecoaches niet. Zij vertellen met plezier over allerlei manieren om op je energiegebruik te besparen.

Reken op een informatieve en gezellige café-sfeer in mfc De Swingel op woensdag 30 maart van 16.00 tot 20.30 uur. Tussen 17.00 en 19.00 uur kun je zelfs een hapje eten van Jolien. Voor € 10.- per persoon biedt ze een gezonde maaltijd met een drankje.

Isolatie, warmtepomp en zonneboiler verdienen zich heel snel terug.
Omdat de ISDE subsidie op isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen en zonneboilers met maar liefst 50% is verhoogd, verdien jij je investering nu razendsnel terug. Bij de huidige hoge energieprijzen en met inzet van je WEN waardebon van € 2.000 – kan dat al binnen een jaar zijn. Lees ook: Weet goed wat je met je WEN-bon doet.

Bewoners Wâldhûs wekken voortaan eigen stroom op
Bij het zorggeschikt maken van de Wâldhûs-appartementen heeft Elkien het complex ook goed geïsoleerd. Dat geeft de bewoners een hoop comfort en levert hen een mooie energiebesparing op.

Daarnaast wekken ze nu ieder hun eigen stroom op met 6 zonnepanelen op het dak. De panelen zijn bekostigd met de waardebonnen uit de stimuleringsregeling van WEN, aangevuld met een mooie bijdrage van Elkien. Zij hebben ook de hele installatie en aansluitingen verzorgd. En dat alles zonder dat er sprake is van een huurverhoging. De panelen zijn er gekomen in goede samenwerking met de bewonersvereniging, de werkgroep ouderenhuisvesting van Plaatselijk Belang en Elkien. Dit is een prachtig voorbeeld hoe huurders en woningcorporatie, met ondersteuning van WEN, bijdragen aan Wijnjewoude Energie Neutraal. Win-win!!

Andere initiatieven van huurders
Omdat álle adressen (dus ook huurders) vorig jaar een WEN-waardebon van € 2.000 hebben ontvangen, zijn er inmiddels meer huurdersgroepen actief in overleg met hun verhuurder. Samen besluiten zij, met ondersteuning van WEN, over maatregelen om hun pand te verduurzamen.

Zo hebben de huurders van WoonFriesland samen met hun wooncorporatie besloten tot hybride warmtepompen. De gebroeders Bouma hebben geregeld dat hun huurders aan de Welfingstrjitte zonnepanelen op hun dak krijgen, de eerste zijn al geplaatst. En aan de Meester Geertswei heeft huurder Jelke Nijboer zijn buren gemotiveerd om gezamenlijk in overleg te gaan met Elkien. Daar gaat het vooral om goede isolatie.

Zo blijkt overduidelijk dat iedere Wijnjewoudster profijt heeft van Proeftuin Wijnjewoude en tegelijkertijd bijdraagt aan het aardgasvrij en energieneutraal maken van ons dorp.

Stimuleringsregeling werkt!
Voortdurend gaan we na of de regeling zoals we die vorig voorjaar hebben ontwikkeld goed in elkaar steekt. Of de processen goed gestroomlijnd zijn en of de aanvragers tevreden zijn over het totale proces van aanvraag tot en met afwikkeling. Recent hebben we daarvoor een steekproef genomen door ca 50 dorpsgenoten te bezoeken en te vragen naar hun ervaringen.

We mogen concluderen dat de mensen tevreden zijn. Vooral de persoonlijke benadering door Tina Hulst, onze projectleider besparen, wordt erg gewaardeerd. Ook wat betreft het administratieve proces heeft men geen klagen. Regelmatig hoorden we dat de maatregelen nu nog niet genomen zouden zijn zonder de waardebon van de stimuleringsregeling.

Sinds de start op 3 april hebben al circa 250 adressen een aanvraag gedaan voor de stimuleringsbijdrage. Bij bijna 200 zijn de maatregelen inmiddels uitgevoerd en financieel afgewikkeld. Ondertussen werkt WEN aan het verder verfijnen van het systeem. We leren steeds bij.

Hulp nodig bij aanvraag?
Ben jij niet digitaal vaardig en wil je geholpen worden bij het aanvragen van je stimuleringsbijdrage? Vraag eerst eens aan je buren of familie om je te helpen. Lukt dat niet, bel met Frans Pool 06-57584354.

Digitale hulp gezocht bij aanvragen subsidie
Ben of ken jij een slimme jongere (of iets minder jonge dorpsgenoot) die zo nu en dan wel eens iemand wil helpen bij het aanvragen van de ISDE subsidie? Meld je bij info@wen.frl. WEN doet het graag met elkaar.

Voorspoedige voorbereiding groene zonneweide
Er wordt door diverse betrokkenen met positieve energie gewerkt aan de tijdige realisatie van de zonneweide. Als het land droog genoeg is wordt begin april begonnen met het grondwerk. De eerste week van juli staat de start van de bouw gepland, zodat de Wijnjewoudster zonnestroom per 1 september aan het net geleverd kan worden.
In het najaar gaan we een wilde bloemenmengsel inzaaien en heesters aanplanten zodat zich volgend jaar een jonge biodiverse zonnetuin kan ontwikkelen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *