WEN Stap voor Stap mei 2022

Grote belangstelling voor hybride warmtepomp
Ruim 75 belangstellenden bezochten op 30 maart de tweede informatiedag van WEN over hybride warmtepompen. Naast persoonlijk contact met installateurs en ervaringsdeskundige dorpsgenoten was er een heldere presentatie van WEN over wat de hybride warmtepomp voor de meeste huizen in ons dorp kan betekenen. Inmiddels komen er steeds meer aanvragen binnen van dorpsgenoten die hun WEN-waardebon willen gebruiken voor zo’n hybride warmtepomp. We hopen dat de leveringsproblemen voor de volgende winter zijn opgelost zodat heel wat huishoudens hun gasverbruik flink kunnen verminderen.

Verbruikscijfers 2021 tonen gunstig beeld
De verbruikscijfers van Wijnjewoude over 2021 zijn binnen. En ook nu steken we heel gunstig af bij de andere dorpen in Opsterland. Wijnjewoude bespaart maar liefst tweemaal zoveel, terwijl de effecten van de Proeftuin eigenlijk pas de komende jaren goed zichtbaar worden. Toch zien wij dit als een bevestiging dat ons uitgangspunt ‘Regie bij de bewoner’ en onze persoonlijke aanpak bij besparing goed werkt. Lees verder.

Bekijk de effecten van jouw acties
Wat scheelt het me nu als ik korter douche of de verwarming een graad lager zet? Dat kun je direct aflezen met de Earn-E gebruiksmonitor. En dat motiveert om bewust met besparing bezig te gaan. Het kan je zomaar een paar honderd euro op jaarbasis schelen. Inwoners van Wijnjewoude kunnen de Earn-E (ter waarde van € 70) gratis afhalen bij drukkerij Pool. Plug hem in je slimme meter en meld je online aan. Je zult zien dat je het leuk gaat vinden om slim te besparen en jouw resultaten met anderen te vergelijken.

Contract bouw zonneweide ondertekend
Voor de bouw van de 1,5 ha zonneweide aan de Tolleane hebben projectleider Siebert van der Veen en Hans Lambrechts van Sun-projects overeenstemming bereikt. Sunprojects gaat de zonneweide bouwen. Dit van oorsprong familiebedrijf neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heel serieus en heeft al menige school, stichting of club geholpen om ook dáár zonnestroom mogelijk te maken. WEN is erg ingenomen met de samenwerking zoals die nu is vastgelegd. Het eerste grondwerk is inmiddels klaar.

Verduurzaming woningen Elkien in voorbereiding
De samenwerking met de woningcorporatie krijgt steeds meer vorm en bevalt goed. Zo is Elkien voornemens om in mei bewonersavonden te organiseren voor het verduurzamen van de woningen aan de Meester Geertswei en het complex met duplexwoningen aan de Te Nijenhuiswei. De huurders kunnen binnenkort een uitnodiging van Elkien verwachten. De gezinswoningen aan de Te Nijenhuiswei worden na de zomer uitgenodigd. WEN is gevraagd om betrokken te zijn bij de avonden.

Energie bespaarlening Nationaal Warmtefonds
Heb je het geld voor verduurzamingsmaatregelen niet ’op de plank’ liggen of wil je je spaargeld op dit moment liever reserveren voor andere zaken, dan is het slim om een energie bespaarlening te overwegen. Door de aantrekkelijke rente waar de Provincie Friesland nog eens 0.5% van aftrekt, kun je met de besparing op je energiekosten de lening aflossen. Het kost je dus niets meer en je hebt wel de voordelen van meer comfort en minder belasting van het klimaat. Het afsluiten van de lening is eenvoudig, maar wil je daarbij door WEN geholpen worden? Mail naar info@wen.frl.

In de problemen met je energierekening?
De hoge energietarieven kunnen je financieel in de problemen brengen. WEN wil graag van betekenis zijn als dit het geval is. Dus zoek contact als je daar prijs op stelt.
En, denk je dat jouw inkomen niet meer is dan 120% van het sociaal minimum, neem dan contact op met de gemeente Opsterland. Zij hebben voor deze huishoudens een speciale vergoedingsregeling ontwikkeld.

Meer over besparen en verduurzamen
Kijk eens rond op www.wen.frl. Je vindt er heel veel informatie en met de gele knop bovenaan de homepage kun je je eenvoudig aanmelden als lid van WEN. Je krijgt het nieuws dan rechtstreeks in je mailbox en kunt meebeslissen over hoe we met elkaar ons dorp energieneutraal maken.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *