De Swingel draait op volle toeren

Sinds de feestelijke opening op 22 oktober is de Swingel 2.0 inmiddels een goede maand in bedrijf. Deels als vanouds maar ook grotendeels nieuw. Als vanouds zijn het de vele gebruikers van de Swingel die hun eigen activiteiten weer kunnen uitvoeren. Nieuw is het comfort en de nieuwe functies die de Swingel kan bieden. Het jeugdwerk zoals dat door Plaatselijk Belang wordt uitgevoerd heeft haar plekje al gevonden en ook de betrokkenen bij Swingel-café hebben hun eerste café-avond gehad. De wedstrijden van het Nederlands Elftal zijn te volgen op groot scherm.

De activiteitencommissie heeft weer veel activiteiten in de agenda gezet. Dus blijf de dorpsagenda volgen.

De cafetaria draait al volle toeren. Eerlijk gezegd is het zelfs drukker dan verwacht. We ontvangen veel lof over de kwaliteit van de producten, maar ook enige kritiek op lange wachttijden. Dit laatste hebben we goed gehoord, en we ondernemen stappen om dit op te lossen.

En dan nog even dit……
De Swingel is een dorpshuis met een maatschappelijke functie. Voor iedereen van iedereen. De veelheid aan activiteiten maakt dat er zo nu en dan keuzes moeten worden gemaakt. Gebruikers moeten geen last van elkaar hebben. Maar het tegelijkertijd gebruiken van dezelfde ruimte kan nu eenmaal niet. Als er keuzes moeten worden gemaakt hanteert het bestuur min of meer de volgende uitgangspunten:
–  maatschappelijke activiteiten gaan voor commerciële activiteiten
–  bestaande gebruikers en activiteiten krijgen voorrang boven incidenteel gebruik
–  medewerkers van de Swingel, veelal vrijwilligers, moeten voldoende tijd en gelegenheid krijgen hun werkzaamheden te verrichten. Dit geldt met name ook bij opvolging van verschillende activiteiten waarbij tussendoor opgeruimd en schoongemaakt moet worden, en vaak een andere zaalinrichting moet worden gemaakt.

In de praktijk betekent dit dat soms de Taveerne niet beschikbaar is als dorpskroeg of dat de sluitingstijd moet worden vervroegd. Natuurlijk is dat jammer omdat het over het algemeen altijd heel gezellig verkeren is in de Taveerne. Maar de Swingel is niet van elastiek. Keuzes maken hoort er ook bij.

Alex van der Meer
St. dorpshuis Wijnjewoude

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *