Dorpszonneweide aangekleed

Vanochtend is de groenstrook langs onze dorpszonneweide aan de Tolleane ingeplant. Zo’n 15 WEN-vrijwilligers stonden – mét hun schep – al vroeg paraat bij het Energiepark WEN. Een paar uurtjes, 15 gevulde koeken, 15 saucijzenbroodjes en 15 krentenbollen later was de klus geklaard. Ongeveer 1.000 struiken, 11 verschillende soorten, gingen de grond in op aanwijzing van hovenier Mark Feenstra en onder de strakke leiding van Frans Pool. De zonneweide is hiermee straks aan het zicht onttrokken vanaf de Tolleane. Laat de vogeltjes en de bijtjes maar komen!

Alde Maaie: officiële opening zonneweide
12 mei wordt een feestelijke dag. Dan gaan we de dorpszonneweide officieel openen en kunnen we vieren dat we op eigen kracht niet alleen duurzame stroom opwekken, maar ook een flinke inkomstenbron voor het dorp hebben gerealiseerd. Want de installatie is na een uitgebreide testfase nu volop productief en levert op jaarbasis maar liefst ca € 150.000 opbrengst.
De eerste jaren wordt daarmee de lening afgelost. Daarna komt de jaarlijkse opbrengst, met aftrek van kosten, geheel te goede aan het dorp.
De leden van WEN zullen dan beslissen hoe deze jaarlijkse inkomsten besteed worden.

 

 

Verrassende bodemvondst
De plantwerkzaamheden werden tijdelijk stil gelegd doordat vermoedelijk een vuistbijl werd aangetroffen. De vondst is zekergesteld en verzonden aan Naturalis in Leiden voor koolstofdatering en verder wetenschappelijk onderzoek. Ook deskundigen van Museum Opsterland zijn op de hoogte gesteld. Over ongeveer een maand hopen we meer uitsluitsel te kunnen geven over deze unieke bodemvondst.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *