WEN stap voor stap februari 2023

Lekt jouw huis energie?
Als jij je af vraagt of en waar in jouw huis energielekken zitten, dan kan een energiecoach warmtefoto’s van je huis maken. Met een infraroodcamera wordt door middel van kleuren zichtbaar gemaakt waar warme lucht naar buiten verdwijnt. De energiecoaches van WEN hebben een training gevolgd om de camera te bedienen. Belangstelling? Stuur een mailtje naar besparen@wen.frl. Wacht niet te lang want het verschil in temperatuur buiten en binnen het huis moet wel minstens 10 graden Celsius zijn. Dus je begrijpt, de wintermaanden zijn het meest geschikt.

WEN waardebon nog niet besteed?
Als jij geen idee hebt wat voor jouw huis en jouw portemonnee de beste oplossing is om energie te besparen, dan heb je jouw waardebon waarschijnlijk nog niet gebruikt.
Maar het is nog niet te laat. Tot eind van dit jaar kun je nog een aanvraag doen voor de € 2.000 die voor elk adres in Wijnjewoude beschikbaar is voor energiebesparing en verduurzaming. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met WEN. Onze vrijwillig energiecoaches Esther van Amsterdam, Willem Reitsma en Otto Welfing denken graag met je mee. Zo kom je vast een stapje verder naar een verstandig besluit over de besteding van de stimuleringsbijdrage.

Geen financiële ruimte voor verduurzaming?
Voor het geval je wel een goed idee hebt, maar niet weet hoe je dat financieel moet realiseren, ook dan kan je via WEN misschien de wegen vinden om je besparingswens toch waar te maken. Er zijn namelijk meerdere financiële opties.
Ook voor huurders kan WEN van betekenis zijn, door samen met jou en je verhuurder te zoeken naar goede mogelijkheden voor energiebesparing.
Kortom, stel je vraag aan besparen@wen.frl of vul het contactformulier in.

Ledenvergadering 22 februari
Op deze vergadering komt energiebesparing zonder eigen geld ook aan de orde. De volledige agenda is rond 10 februari te lezen op www.wen.frl. En als je nog geen lid bent van WEN, is dit misschien een goed moment. Het kost je niets en je kunt je simpel aanmelden via de grote gele knop op de homepage.

Groengas en mestvergisting
Als je deze rubriek regelmatig leest, heb je vast opgemerkt dat groengas voor een plattelandsdorp als Wijnjewoude de meest geschikte en voordeligste manier is om onze huizen duurzaam te verwarmen.
Nu we in Wijnjewoude een coöperatieve manier hebben ontwikkeld om dit groene gas uit koeienmest te halen is het maatschappelijke belang nog duidelijker geworden. Want, behalve dat het genoeg duurzaam gas oplevert voor het hele dorp, gaat op de deelnemende boerderijen de uitstoot van broeikasgas met 80% en die van stikstof met minstens 46% omlaag. En dat is ook precies wat er nodig is om de bedrijven met ca 80 tot 150 melkkoeien een duurzame toekomst te geven. Zo kunnen we samen werken aan het groene algemeen belang van ons dorp, het milieu en de natuur. Meer info over  groengasproductie op www.wen.frl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *