Wijnjewoude tijdens het rampjaar

Hoe een meisje zondags op de Weinterp door haar been werd geschoten

Het was een zondag, precies 350 jaar geleden dat een jonge boerendochter over de Weinterp liep. Toen nog Winiaterp genoemd. Waar normaal de zondag een dag van rust is, bleek het voor deze boerendochter een dag van ongeluk te zijn. Lopend over de Weinterp werd ze in haar been geschoten. Wie zou dat doen? De vijand? Het gevaar blijkt van dichterbij te komen. Ingekwartierde dragonders (infanteristen) in een (waarschijnlijk) dronken bui hebben op het meisje geschoten. En niet omdat ze dachten dat ze de vijand was. Het is meer waarschijnlijk dat onder invloed van drank er op haar geschoten werd.

Het gevaar kwam in 1673 In Wijnjewoude van dichterbij dan je zou verwachten. Niet alleen van Bommen Berend maar ook van onze eigen soldaten die hier waren ingekwartierd en in laveloze toestand een gevaar waren voor de omgeving.

Lees verder>>

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *