WEN stap voor stap juli 2023

Stand van zaken Wijnjewoude Energie Neutraal
Onlangs heb je een kleurige ‘factsheet’ van WEN in je brievenbus ontvangen. Hierop kun je op een levendige manier de actuele stand van zaken aflezen van de projecten Besparen, Opwek van groene stroom en Opwek van groen gas. Per project is aangegeven wat het doel is en wat de resultaten tot nu toe zijn. Zo zie je dat we als dorp al een heel eind op weg zijn naar een energieneutraal Wijnjewoude.

LET OP! Vraag jouw 2.000 Euro aan voor het eind van het jaar!
Heb jij jouw waardebon voor het verduurzamen van je huis nog niet (helemaal) gebruikt? Je kunt nog tot 31 december een aanvraag voor de stimuleringsbijdrage doen. Daarna heb je tot 1 september 2024 rustig de tijd om de maatregel(en) uit te voeren. Dus denk er nog even over na wat voor jouw huis en portemonnee wijsheid is. Wil je er graag eerst met iemand van WEN over je plannen praten? De energiecoaches staan voor je klaar. Stuur een mailtje aan besparen@wen.frl of bel met Frans Pool 06-57584354.
Laat deze kans op 2.000 euro niet schieten en bedenk dat je met verduurzamen veel bespaart. En, ook niet onbelangrijk, dat je via het warmtefonds heel eenvoudig en voordelig kunt lenen. Tot een inkomen van 60.000 euro zelfs met 0% rente. Zie het speciale artikel in de Ban van juni of lees erover op www.wen.frl/subsidies

Uitval omvormers zonnepanelen
Steeds vaker vernemen we dat zonnepanelen uitvallen als de zon hoog aan de hemel staat, zo tussen 12 en 4 uur. Dit heeft alles te maken met de overbelasting van het elektriciteitsnet. Het gaat om een te hoge spanning op de momenten dat er heel veel elektriciteit aan het net geleverd wordt.
De afgelopen jaren heeft Liander het grootste probleem soms kunnen oplossen door de uitgaande spanning in een transformatorhuisje in de buurt aan te passen. Maar naarmate meer van je buren ook panelen op het dak hebben, zal het probleem zich sneller voordoen. In elk geval adviseren we om Liander te laten weten wanneer jouw systeem uitschakelt. Je moet dan wel zeker weten dat het geen storing in je eigen systeem betreft. Je kunt een formulier invullen op www.liander.nl/terugleverproblemen-melden
Om misverstanden te voorkomen: de zonneweide heeft geen enkele relatie met jouw zonnepanelen, want die is op een ander netwerk aangesloten.

Toe aan een ander energiecontract?
Oriënteer je dan ook eens op de mogelijkheden en voordelen van Energie VanOns.
Energie VanOns is het coöperatieve energiebedrijf van de provinciale koepels van energie coöperaties, zoals WEN er één van is. Vandaar dat de winst terug gaat naar de lokale gemeenschappen, dus ook naar Wijnjewoude.
Bij Energie VanOns koop je 100% groene energie bij jou uit de buurt tegen aantrekkelijke tarieven en de opbrengsten worden lokaal besteed aan duurzame projecten. Trouwens,
elke aansluiting via WEN levert onze coöperatie een jaarlijkse vergoeding op die we ook weer besteden aan duurzame of sociale projecten.
Dus kijk eens wat jouw tarief kan zijn op:
www.energie.vanons.org/cooperatie/wijnjewoude-energie-neutraal/

Eerste bijenvolk op zonneweide
Recent heeft imker Henk Oostland een bijenzwerm geschept uit de pruimenboom van zijn buren aan de Merkebuorren. Het volk is nog diezelfde avond in een kast overgebracht naar de zonneweide. Daar vormen zij nu de eerste bewoners. Overigens hebben de eerste metselbijen zich ook al genesteld in het door kinderen ingerichte insectenhotel.
Vanwege de langdurige natte periode in het voorjaar is besloten het wilde bloemenzaad komend najaar uit te strooien. Ondertussen zijn de schapen al bezig een goede ondergrond te verzorgen. Zo hopen we volgend zomer te kunnen genieten van een kleurige en insectenrijke dorpszonneweide.

WEN wenst je ontspannen zomermaanden die je weer nieuwe energie geven.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Goedemorgen,

    Wij merken inderdaad op dat we dit jaar en vorig alleen na 16:00 stroom terug leveren. Uiteraard natuurlijk super jammer gezien dit het terug verdienen van de investering in de weg zit. Nu hebben onze buren verder geen extra zonnepanelen aangeschaft. Zou dit dan te maken kunnen hebben met de zonneweide bij ons in de buurt die kortgeleden is aangelegd?

    Met vriendelijke groet, bewoners Weinterp 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *