Nieuws van de Buurtsuper

Nu de zomer en de vakanties voorbij zijn, is het goed om wat nieuws van de Buurtsuper met het dorp te delen. Want nieuws is er zeker !

Allereerst, we zijn gestart met een klankbordgroep. Mensen uit het dorp helpen ons om dingen in de winkel te verbeteren. Inmiddels zijn er meerdere bijeenkomsten geweest en iedereen doet enthousiast mee. Het leidt er onder andere toe dat we nu gesprekken voeren om meer lokale / Friese producten in ons assortiment op te nemen. Al blijkt dat in de praktijk niet altijd 1-2-3 te regelen. We zijn blij met die support van de klankbordgroep.

Ook is er weer een bestelauto, gratis ter beschikking gesteld door de Van der Veen Autogroep. We kunnen daarmee dus ook de service leveren voor gratis aan huis bezorging van uw boodschappen. Buiten het dorp bestellen om de boodschappen aan huis te krijgen, is dus niet langer nodig. We zoeken nog vrijwilligers die het leuk vinden om deze auto af en toe te besturen. U kunt u opgeven in de winkel.

Tot maart 2024 is in de winkel onze medewerker Luuk werkzaam, een Wijnjewoudster die een opleiding tot zelfstandig ondernemer volgt en nu bij ons als stagiair samen met Joëlle verantwoordelijk is voor de versafdeling. Na zijn stage gaat hij weer verder met zijn studie. Dit heeft duidelijk al resultaat.
Kan het volgens u nog beter en heeft u ideeën voor verbetering of mist u bepaalde producten? Laat het vooral aan ons weten zodat we daarop kunnen reageren. In de winkel op de inpaktafel staat een ideeënbus.

Verder is deze zomer door de sluiting van bakker Van der Molen ons brood en banket assortiment aanzienlijk uitgebreid. Brood en gebak vandaag besteld, ligt de volgende morgen om 8:00 vers gebakken voor u klaar in de winkel. Ook is er elke morgen een ruim assortiment vers in de winkel afgebakken broodjes aanwezig voor een knapperig ontbijt.

Ook is bij de ingang een koeleiland geplaats met daarin de afgeprijsde artikelen die bijna aan de datum zijn. Kijk bij uw volgende bezoek aan de winkel vooral ook in dit koelvak, maar het is fijn als u ook andere boodschappen bij ons in de winkel koopt.

Vaak komt de vraag naar boven: hoe gaat t nou in de winkel? Kan die blijven? Want iedereen herinnert zich nog wel dat sluiting dreigde omdat de vorige ondernemer het niet meer zag zitten.
Wel, sinds die tijd hebben wij samen met de medewerkers er de schouders onder gezet en nu we – bijna een jaar verder – kijken waar we staan, dan is het zo dat er een duidelijk perspectief is voor de winkel en voor een nieuwe ondernemer om in te “stappen”. We zijn op dit moment met een belangstellende in gesprek. Ook zijn we in staat geweest om de verplichtingen na te komen t.a.v. mensen die bijdroegen aan de actie “Spek de Voorraad”. Naar ons idee zijn dus er volop kansen om uit te groeien naar een gezonde winkel. Met dat resultaat zijn we blij en ontzettend trots op onze medewerkers; zonder hen hadden we dit niet bereikt.

Maar er zijn ook bedreigingen.
Zo zijn dit jaar de CAO lonen met 10% gestegen met doorwerking naar de o.a. de premies voor sociale lasten en pensioenen. Ook zullen de kosten voor energie in 2024 fors stijgen door een verdubbeling van de energiebelasting / leveringskosten. Om nog maar niet te spreken over de prijs van de elektriciteit zelf die wel eens 3x zo hoog kan zijn als we nu betalen.

De kansen voor de winkel hangen dus erg af van de steun vanuit het dorp. Want om al die kostenstijgingen te kunnen opvangen, zal er meer in de winkel moeten worden omgezet. Dus naast de boodschap dat het op dit moment goed gaat, is er ook de boodschap van “pas op”.
Wij als vrijwilligers hebben nu een jaar lang aan dit project gewerkt, vanuit de volle overtuiging dat de winkel voor het dorp moet blijven omdat die een belangrijke sociale functie heeft. Wij zijn er van overtuigd dat Wijnjewoude zijn dorpswinkel kan behouden. Maar dan kan alleen met nóg meer steun en door niet elders maar vooral in de dorpswinkel te kopen. Alleen op die manier kan het voortbestaan verzekerd worden! Alleen op die manier kunnen we als dorp laten zien dat “De Mienskip” in Wijnjewoude meer is dan een mooi woord.

Onze slogan is en blijft daarom: VOOR HET DORP, DOOR HET DORP !

We zien u graag terug in úw dorpswinkel !
Wout, John en Arie

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Graag zou ik in contact komen met 1 van de initiatiefnemers van de winkel.
    In onze dorpen Oppenhuizen en Uitwellingerga willen we ook een winkel realiseren.
    We zijn benieuwd hoe jullie het aangepakt hebben.
    Mag ik een mailadres en telefoonnummer van 1 van de betrokkenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *