WEN Stap voor Stap oktober 2023

Eerste windmolen in Wijnjewoude
De eerste windmolen in Wijnjewoude is een feit! De molen is een particulier initiatief van Johannes Boonstra en staat op zijn boerenerf aan de Finne.

WEN vindt dit een mooie ontwikkeling en feliciteert Johannes met zijn molentje. Windenergie is belangrijk omdat een windmolen over het algemeen stroom levert op andere momenten dan de vele zonnepanelen in het dorp. Hiermee wordt ook voorkomen dat met fossiele brandstof stroom opgewekt moet worden op de momenten dat er geen of weinig zonne-energie beschikbaar is.

Terugleverproblemen
De snelle toename van zonnepanelen op particuliere daken zorgt op de zonnigste uren voor overbelasting van het laagspanningsnet. Bij steeds meer bewoners schakelt de omvormer dan af. Is dat bij jou het geval, meldt het via: www.liander.nl/terugleverproblemen-melden. Soms is een aanpassing van het transformatorhuisje in de buurt al voldoende. Helaas heeft WEN geen invloed op versterking van het net, maar het belang van onze bewoners brengen wij voortdurend onder de aandacht van de netbeheerder.

En heb je plannen om binnenkort zonnepanelen te leggen, onderzoek dan de mogelijkheid van een oost-west opstelling in plaats van de meer gebruikelijke noord-zuid opstelling. Je opbrengst is dan meer gespreid over de dag en je zal dan minder last hebben van de terugleverproblemen.

Vraag je stimuleringsbijdrage aan vóór eind 2023
Heb jij de waardebon van € 2.000,- voor verduurzaming van je huis nog niet (helemaal) gebruikt? De stimuleringsregeling loopt tot 31 december. Je hebt dus nog enkele maanden om plannen te maken en een aanvraag te doen. De uitvoering van de maatregel kan dan rustig na 1 januari gebeuren.

Zit jij nog te twijfelen over wat voor jouw huis en portemonnee verstandig kan zijn om te besparen op je energiekosten? Of over hoe jij de verduurzaming kunt financieren? Onze energiecoaches kunnen je ondersteunen. Stuur een mailtje aan besparen@wen.frl of bel met Frans Pool, 06  5758 4354. Op www.wen.frl/subsidies vind je veel info over landelijke subsidies en voordelig lenen. En bedenk, elke investering in verduurzaming van je huis betekent een verlaging van je energieverbruik. Als je nog een restant van de stimuleringsbijdrage over hebt, kijk dan eens op www.wen.frl/stimuleringsregeling naar de kleinere maatregelen die voor vergoeding in aanmerking komen en doe een tweede aanvraag.

Ondertussen werkt WEN aan de voorbereiding van een nieuwe regeling met waardebon, want we blijven de verduurzaming van alle huizen in Wijnjewoude stimuleren. Nieuwe ronde nieuwe kansen!

Schade spandoek zonneweide
Het bestuur heeft zich beraden over een reactie naar aanleiding van de aangebrachte schade aan het spandoek van de zonneweide. We vinden het onacceptabel dat onze eigendommen beschadigd worden. Zoals gezegd is bekend wie het gedaan heeft. Inmiddels hebben politie en gemeente een bezoek gebracht aan betrokkene. We hopen dat het helpt.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *