WEN Stap voor Stap juni 2024

Hoe zit het nu met de groengasplannen? Wat betreft overlast van een monomestvergister op de rwzi locatie, daar heeft de onafhankelijke werkgroep Leefbaarheid 2 gedegen onderzoek naar gedaan. De conclusie was dat overlast niet te verwachten is.
Maar heb jij daarover toch nog vragen? Kijk eens op hun eigen pagina op wijnjewoude.net, want daar geeft de werkgroep antwoord op allerlei vragen en misvattingen over mogelijke overlast. Kijk op www.wijnjewoude.net/groengas. WEN hoopt dat daarmee de meeste zorgen weggenomen zijn.

Daarnaast bereiken ons ook meer algemene vragen van dorpsgenoten die hun twijfels hebben over onze groengasplannen. Vragen zoals bijvoorbeeld: ‘Kunnen we het in Wijnjewoude opgewekte groene gas uit mest straks in onze eigen CV ketel krijgen?’ of ‘Wat gebeurt er eigenlijk bij vergisting?’ en ‘Komt er bij het verwarmen van de mest niet een heleboel CO2 vrij?’ of ‘Wat is nou eigenlijk het voordeel voor de boeren?’.
Antwoorden op dit soort vragen die misschien bij jou ook wel leven, vind je op onze eigen site www.wen.frl/faq-mestvergisting-en-groengas.

Maar misschien heb jij nog wel andere vragen. We horen ze graag, want het is belangrijk dat onze dorpsgenoten goed geïnformeerd zijn. Mail je vraag aan info@wen.frl of gebruik het contactformulier op www.wen.frl.

Nieuwe regering, hoe zal het gaan met duurzaamheid?
Het overheidsbeleid heeft direct invloed op het realiseren van de plannen van WEN. Wij kunnen nog niet goed overzien wat alle effecten worden, als op basis van het hoofdlijnenakkoord er een nieuwe regering aantreedt. Op dit moment blijkt uit onze contacten met de ministeries en andere belangrijke instituten, dat er onverminderd hard ingezet wordt op het afscheid nemen van fossiele brandstof, dus geen aardgas meer. Daarom is de productie van groengas nodig. Mest is daarbij een belangrijke grondstof en het produceren van groengas kan bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de veehouderij in Nederland. Dat vergoot de kansen van passende overheidsgaranties voor het produceren van groengas. Dit werd bevestigd in de gesprekken, die wij vorige week onder andere hadden met het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Met 37% gasbesparing komt het WEN doel mooi in zicht
Jaarlijks brengen we in beeld wat de stand van zaken is voor wat betreft het gas- en elektriciteitsverbruik in het dorp. Immers, het doel van WEN is: Wijnjewoude energieneutraal in 2025. Dat wil zeggen dat we dan alle energie die we in het dorp nodig hebben zelf duurzaam opwekken. Nog twee jaar te gaan. Waar staan we nu?

De belangrijkste conclusie van 2023 is: Het doel om 45% gas te besparen komt met 37,5% al aardig in zicht. Zo kunnen we straks als dorp de resterende gasbehoefte opwekken met ons eigen groene gas uit koeienmest.
Het gebruik van elektriciteit uit het net is, na aftrek van teruglevering, met 71% afgenomen. Dus ook wat betreft de elektriciteit komen we dichtbij het doel om evenveel duurzame stroom op te wekken, als we als dorp gebruiken. Hier vind je het rapportje www.wen.frl/feiten-en-cijfers.

Van het gas af
Wil jij met jouw huis binnenkort van het gas af? Je kunt een verzoek om je gasaansluiting te laten verwijderen indienen bij Liander op www.mijnaansluiting.nl. Als je dit hebt gedaan kun je vervolgens ook jouw energiecontract voor gas bij je energieleverancier opzeggen. Vanaf de datum dat het contract voor gas is opgezegd, betaal je niets meer.
Maar let op: Het is belangrijk dat je vanaf dat moment geen gas meer gebruikt. Anders worden er alsnog kosten in rekening gebracht!

Ontmoet WEN tijdens de familiedag 15 juni
Op de zaterdagmiddag van het dorpsfeest zal WEN ook weer met een standje aanwezig zijn op de familiemarkt. Tina Hulst, onze bespaarcoach en enkele bestuursleden vinden het leuk om je te ontmoeten. Tot dan.

Voorjaarsvoordeel bij Energie VanOns
Wil je het liefst groene energie uit je eigen omgeving, en dan zo dat de opbrengsten ook terugvloeien naar ons dorp voor duurzame projecten? Dan past het coöperatieve energiebedrijf Energie VanOns helemaal bij jou!
Van 15 mei tot 15 juni is er een voordeelactie op het 1-jaar vast contract.
Sluit je ook aan bij het energiebedrijf van de Noord Nederlandse energie coöperaties, zoals WEN.

www.energie.vanons.org

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *