WEN Stap voor Stap

Opleverbijeenkomst isolatie huurwoningen
Afgelopen jaar zijn 54 huurwoningen van huurders van Elkien geïsoleerd! De bewoners van de Meester Geertswei, duplexwoningen aan de Te Nijenhuiswei en een aantal aan de Welfingstrjitte hadden een hoog gasverbruik. Zij zijn in 2022 met ondersteuning van WEN in gesprek gegaan met Elkien. Met behulp van hun stimuleringsbijdrage van € 1.500 hebben ze vloer-, dak en spouwisolatie gekregen.
De bewoners, Elkien en bouwbedrijf Wits hebben samen teruggekeken op de uitgevoerde werkzaamheden en het proces.
Dit was een goed gesprek waarbij nog een aantal na-werk afspraken zijn gemaakt. De bewoners hebben hun waardebonnen met een totaalbedrag van € 81.000 overhandigd aan Elkien!

 

Heb jij nog niet alles geïsoleerd?
Gemeente Opsterland heeft een nieuwe subsidieregeling voor woningeigenaren om je woning te isoleren. Is de WOZ-waarde van je woning lager dan € 325.000 ? (peiljaar 2022) en het energielabel is D, E, F, G, of 2 bouwdelen zijn slecht geïsoleerd? Dan kan je in aanmerking komen voor € 2.177 Lokale Aanpak Isolatie – subsidie. Aanvragen kan hier: https://nip.frl/opsterlandb

Valt je inkomen binnen 150% van het sociaal minimum, dan kan je hiernaast ook in aanmerking komen voor € 2.500 vanuit de Provincie Friesland. Doe dan je aanvraag na 9 juli wanneer deze 2e subsidie gaat starten.
Stapelen met ISDE-subsidie is mogelijk en misschien heb je ook nog stimuleringsgelden van WEN op jouw adres, dan wordt het met elkaar een fors bedrag dat je terug kan krijgen van je investering. Twijfel je of je hiervoor in aanmerking komt? Mail gerust met Tina Hulst, bespaarcoach bij WEN, op besparen@wen.frl.

Omgevingsvergunning monovergister
De aanvraag omgevingsvergunning voor een collectieve mestvergister aan de Tolleane is bij de Provinsje Fryslân ingediend. Het gaat om een monovergister waarin de mest van ca 25 melkveehouders wordt vergist om er groengas uit te produceren. De vergistte mest gaat terug naar de boeren voor de bemesting van hun land. Daarnaast kan uit een deel van de mest nog extra stikstof gehaald worden met een zogenaamde stripper. Wat er overblijft is een organische meststof die renure genoemd wordt. Ook deze renure kunnen de deelnemende boeren zelf gebruiken als alternatief voor kunstmest.
Het gehele proces en de beoogde installatie is op alle milieu-aspecten door een aantal technische en juridische deskundigen doorgelicht. De uitkomsten zijn beschreven in een milieueffectrapportage (MER) die aan de vergunningsaanvraag is toegevoegd. De Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) beoordeelt nu namens de Provincie of de vergunning kan worden verleend.


Boeren omarmen de plannen
Uit de overleggen die de werkgroep Groengas onlangs had met de potentieel deelnemende melkveehouders komt naar voren dat zij erg ingenomen zijn met de aangepaste plannen. Behalve dat zij volgens de oorspronkelijke doelstelling groengasleverancier worden voor het dorp draagt het nieuwe plan ook bij aan versterking van natuur en milieu, door het nagenoeg halveren van de stikstof uitstoot en het reduceren van de broeikasgas emissie vanuit de stal met meer dan 75%.

Bedrijfsvorm
De financiering en het management van de vergistingsinstallatie is voorlopig in handen van WEN. Hoe de bedrijfsvorm precies gaat worden is nog niet duidelijk. Ook dat is een complexe zaak waarbij we veel externe deskundigheid nodig hebben.

Heb jij nog vragen over vergisting en groengas?
Op www.wen.frl/mestvergisting staat de basisinformatie over onze plannen en je vindt er de link naar veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Zet hem in een mailtje of gebruik het contactformulier. Als we een omgevingsvergunning krijgen gaan we meer informatiemateriaal maken.

Femke Wiersma nu minister van landbouw
Nog geen jaar geleden op 9 augustus kwam de net aangetreden landbouw-gedeputeerde Femke Wiersma bij maatschap Veenstra kennismaken met de collectieve vergistings- en groengasplannen van WEN. Op 18 december volgde minister Piet Adema. Wie had toen kunnen bedenken dat de rollen zo snel zouden wijzigen. De nieuwe minister kent dus de plannen in Wijnjewoude en is daar positief over en dat is nooit verkeerd.

Bestuursvacature
Bij het bestuur is een vacature ontstaan door het vervroegd aftreden van Michel Scherpenzeel. Nu zoeken we iemand met affiniteit tot de agrarische sector. Heb jij zin om het WEN bestuur te komen versterken? Stuur een mailtje aan info@wen.frl.

WEN wenst alle lezers een fijne zomerperiode waarin je weer nieuwe energie kunt opdoen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *