Zonnebloemgasten maken kennis met Fries paard

De Zonnebloemafdeling Ureterp e.o. had donderdag 27 juni een onderhoudend en educatief uitstapje georganiseerd. Bijna zestig bezoekers, gasten en vrijwilligers, brachten een bezoek aan Stoeterij Het Swarte Paert in Hemrik. Daar maakten ze kennis met het Friese paard en kregen ze een rondleiding in de Stoeterij. De bezoekers van De Zonnebloem werden onthaald op koffie, thee en gebak, gevolgd door een voortreffelijke lunch en ze werden bijgepraat over het bedrijf. Centraal bij Stoeterij Het Swarte Paert staat het in stand houden en promoten van het Friese paard en haar rijke cultuur-erfgoed .

Het Frysk Hynder is een voortreffelijk sportpaard, dat in Friesland voornamelijk voor een sjees wordt gezet en geschikt is voor de dressuur. In het museum kregen de bezoekers uitleg over de rijtuigen en klederdrachten die bij het Friese paard horen. Een strijdwagen met gladiator uit de tijd van het Romeinse Rijk is een opvallend pronkstuk in de collectie. Friese paarden werden indertijd ingezet bij het Romeinse leger. Tegenwoordig worden er in het land nog shows gegeven met Romeinse strijdwagens, voortgetrokken door Friese paarden. In stallen werden de paarden geaaid, wat ze zich lieten welgevallen. Ook werd de Aquatrainer gedemonstreerd, een loopband waar water ingepompt kan worden. De Aquatrainer wordt gebruikt voor zowel geblesseerde en gezonde paarden als revalidatie of aanvulling op de dagelijkse arbeid.

De kür op muziek van amazone Esmeray IJbema met de Friese merrie Vaya was het laatste onderdeel van het geslaagde bezoek. Esmaray beantwoordde vragen van het gezelschap en er werden foto’s gemaakt van paard en berijdster.

De Zonnebloemafdeling kon dit uitstapje voor een aantrekkelijke prijs (15 euro) aan haar gasten aanbieden. Dit dankzij een subsidie van de Van Teyens Fundatie Beetsterzwaag. Namens de Zonnebloem Ureterp e.o. heel hartelijk dank daarvoor.

Het bestuur van de Zonnebloemafdeling Ureterp e.o.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *