Harry Hoogenberg nieuw bestuurslid
In de vorige Stap voor Stap meldden we dat gegadigden voor de bestuursvacature, die was ontstaan na aftreden van Michel Scherpenzeel, zich tot 10 september konden melden. Er hebben zich geen belangstellenden gemeld, waardoor Harry Hoogenberg voorgedragen werd als bestuurder aan de algemene ledenvergadering van WEN. En hij is met algemene stemmen benoemd.
Samen met zijn vrouw Henriëtte heeft Harry Hoogenberg een melkveehouderij aan Loksleane 25. Behalve 130 koeien moeten daar ook de monden van binnenkort 6 kinderen gevoed worden. Toch wil deze drukke boer ook actief tijd besteden aan de duurzame ambities van WEN en daar zijn we bij WEN heel content mee. Maatschap Hoogenberg participeert ook in het groengasproject en hoopt daarmee nog meer van betekenis te worden voor Wijnjewoude.
Vaststelling jaarstukken 2023
Na goedkeuring van de financiële en andere jaarstukken 2023 door de accountant en de Raad van Toezicht heeft het bestuur op 11 september een nadere toelichting op de stukken gegeven aan een geïnteresseerde. Inmiddels zijn ook de WEN-leden via digitale stemming akkoord gegaan met de vaststelling van deze stukken.
Overleg landschappelijke inpassing groengasproductie
Zoals we in de vorige Bân vertelden had de milieu-uitvoeringsorganisatie FUMO naar aanleiding van onze aanvraag voor een omgevingsvergunning nog enkele detailvragen. Op dit moment vindt er gesprek plaats hoe de detaillering vorm gegeven wordt. Daarna wordt de aanvraag ter visie gelegd. In die fase zal het dorp geïnformeerd worden en kan het gesprek over de landschappelijke inpassing plaats vinden.
Heb jij zin om, samen met inhoudelijk deskundigen, mee te denken over de landschappelijke inpassing, laat het ons alvast weten via info@wen.frl. Je bent van harte welkom!
LTO Noord gaat boeren begeleiden
Omdat het unieke, door WEN ontwikkelde model voor groengas via monomestvergisting, een officiële Provinciale pilot is, zijn er middelen beschikbaar om de deelnemende boeren te begeleiden. Het is LTO Noord die deze begeleiding bij aanpassing van de stal en de bedrijfsvoering op zich neemt. Elke melkveehouderij is anders en vraagt om maatwerk aanpassingen om dagverse mest te verzamelen, emissies te meten en de mestboekhouding aan de nieuwe situatie aan te passen.
De stalvloeren moeten worden afgedekt zodat de mest regelmatig afgeschoven kan worden naar een aparte afgesloten opvangput. En zo zijn er meer aanpassingen nodig. Alle adviezen en ervaringen worden zorgvuldig geregistreerd, zodat er een gedegen informatiepakket kan worden samengesteld ten behoeve van volgende soortgelijke collectieve vergistingsprojecten.
Inmiddels zijn de boeren uitgebreid geïnformeerd over de praktische consequenties van hun deelname aan de pilot, als daarvoor de benodigde vergunningen zijn verkregen.
Meer huurders besparen met hybride warmtepomp
Na de pilot van vorig jaar hebben negen huurders van Elkien er nu ook voor gekozen een hybride warmtepomp te huren. Het systeem wordt nog voor de winter geïnstalleerd. In de volgende Stap voor Stap lees je er meer over.