Plannen groengas uit mest worden steeds concreter
Er wordt hard doorgewerkt aan het plan om als Wijnjewoude aardgasvrij te worden. Tien jaar geleden werd het doel gesteld om in 2025 aardgasvrij te worden, maar dat doel hebben we inmiddels een jaar moeten opschuiven. We mikken nu op aardgasvrij Wijnjewoude in 2026, maar dat wordt nog wel spannend. We zijn echter goed op weg.
In de vorige Ban schreven we al iets over de gevolgen van deelname aan het project voor de veehouders. Op 1 oktober kwamen de potentiële deelnemers bijeen om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen rond het project voor monomestvergisting en groengasproductie.
Diverse thema’s werden besproken:
Ondernemingsplan: Voorjaar 2025 hopen we te vernemen of de overheid een speciale SDE++ subsidiecategorie heeft ingesteld voor ons model van collectieve, lokale en circulaire monomestvergisting. Dit is namelijk nodig als garantie voor de banken om te investeren.
Omgevingsvergunning: Op onze vergunningaanvraag heeft de FUMO een lijst met aanvullende vragen opgesteld die nu door WEN worden beantwoord. Waar nodig worden nog aanvullende maatregelen uitgewerkt.
Individueel bedrijfsadvies veehouders: Om dagverse mest te kunnen leveren, gaan de boeren hun stalvloer dicht maken zodat de verse mest regelmatig afgeschoven en in een apart afgesloten opslagput bewaard kan worden. Deze aanpassing kan voor elk bedrijf anders zijn. Voor het opstellen van een individueel bedrijfsadvies heeft WEN een overeenkomst gesloten met LTO Noord Advies. Hiervoor is Europese subsidie beschikbaar. Nog dit jaar worden alle veehouders bezocht. Begin 2025 kunnen dan de individuele bedrijfsplannen worden opgesteld.
Rients Hijma van LTO Advies hield een duidelijke presentatie over wat zij voor de boeren kunnen betekenen.
Subsidie voor aanpassing stallen: De provincie gaat voor dit pilotproject naar verwachting subsidie beschikbaar stellen voor het aanpassen van de vloer, het afschuiven van de mest en het installeren van de opvangbak.
Vergisten en strippen: Een technische presentatie van Colsen (ontwikkelaar/bouwer) leverde meer inzicht in de kenmerkende eigenschappen van de beoogde vergistingsinstallatie. Er wordt vergist op 55 in plaats van 28 graden. Voordeel daarvan is dat de doorlooptijd veel korter is, de vergister kleiner is, de gasopbrengst hoger en ziektekiemen en onkruidzaden worden gedood.
De stikstofstripper van Colsen haalt minimaal 35% stikstof uit het digestaat, dat dan gewoon de vorm van drijfmest behoudt. Dat is het makkelijkst voor de boer.
Bovenstaande informatie viel in goede aarde bij de aanwezige veehouders.
Waarde voor het dorp
Het plan om uit aanwezige koeienmest groengas te maken, heeft voor het dorp verschillende voordelen. Het betekent dat
– we als dorp aardgasvrij worden
– de melkveehouderij 45% minder stikstof en 75% minder CO2 uitstoot
– de mest lokaal, collectief en circulair wordt verwerkt
– de boeren onze warmteleveranciers zijn.
Win-win voor dorp en veehouderij.
Hoe gaat de installatie er uit zien?
WEN wil een animatiefilmpje laten maken. Daarmee zal in beeld worden gebracht hoe de vergistingsinstallatie er uit ziet als deze gerealiseerd mag worden. Vervolgens kunnen we dan met een groep dorpsgenoten gaan werken aan de landschappelijke inpassing. Daarbij worden we ondersteund door deskundigen.
Krijg jij zin om hierin mee te denken? Laat het ons alvast weten via info@wen.frl.
Voordelig je huis isoleren en verwarmen, het kan!
Behalve de stimuleringsbijdrage van WEN, zijn er nog andere subsidiemogelijkheden. Zo is er de landelijke ISDE subsidie en de gemeentelijke isolatieactie. Ook zijn er voordelige leningen voor verduurzaming van de eigen woning. Heb je een inkomen onder 150% van het sociaal minimum dan kun je ook nog in aanmerking komen voor een provinciale subsidie. Zie ook de subsidiepagina op wen.frl
Kortom, laat deze mooie kansen om je huis tegen lage kosten te verduurzamen niet liggen en neem contact op met Tina Hulst via besparen@wen.frl.
In de Bân van oktober stond een informatief artikel van energiecoach Willen Reitsma. Aanbevolen!