WEN Stap voor Stap maart 2025

Mooie ideeën voor aankleding groengaslocatie Tolleane

Hoewel we nog geen omgevingsvergunning hebben voor de groengasinstallatie, toch denken we er alvast over na hoe de locatie er aantrekkelijker uit kan komen te zien. Want als je pas begint als het allemaal in kannen en kruiken is, gaat er zo maar weer een jaar verloren voor je de gewenste heesters en bomen kunt inplanten.

Het eerste overleg over de landschappelijke inpassing leverde al prachtige suggesties op. Het gezelschap bestond uit belangstellende bewoners en vertegenwoordigers van werkgroep Leefbaarheid 2, Plaatselijk Belang en WEN.

Ook bij dit onderwerp blijkt weer verrassend veel deskundigheid in ons dorp aanwezig te zijn.

Besloten is dat er twee werkgroepjes aan de slag gaan met het uitwerken van de eerste ideeën. Het gaat om een groene en biodiverse aankleding van het perceel en om een artistieke aankleding van het toegangshek en de twee voorste silo’s.

 

Stand van zaken aanvraag omgevingsvergunning groengas

De commissie die de milieueffecten van onze plannen beoordeelt (MER commissie) komt binnenkort op bezoek. Zij willen het bestuur en de deskundigen, die de aanvraag namens WEN hebben ingediend, aanvullende en verdiepende vragen stellen. Daarna gaat het richting een ontwerpbesluit van de FUMO en kunnen aansluitend zienswijzen worden ingediend.

Bedrijfsmodel met eigenaarschap dorp

Het is de bedoeling van WEN dat de groengasinstallatie altijd in handen zal blijven van het dorp. Dat houdt in dat de onderneming nooit aan een commerciële partij verkocht kan worden en ook dat de mogelijke opbrengsten ten goede komen aan het dorp.

Momenteel wordt onderzocht welke ondernemingsvorm daarvoor juridisch en praktisch het meest geschikt is. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het rentmeestermodel (ook wel: ‘steward ownership’).

WEN in 1 minuut

Omdat we steeds meer vragen krijgen over waar WEN voor staat, hebben we een kort filmpje opgenomen waarin bestuurslid Rigt Bosma in 1 minuut vertelt wat ons doel is en hoe we dan doel denken te bereiken.

Ook handig als iemand jou vraagt wat er toch allemaal in Wijnjewoude gebeurt op het gebied van energie.

 

Ministeriele commissie stikstof

Om uit de stikstofcrisis te komen is premier Schoof, samen met de ministers Wiersma van Landbouw en Hermans van Klimaat drukdoende een gedegen plan te ontwikkelen.

Het Wijnjewoudster model, De Friese Drieslag, zou daarbij flink helpen voor de melkveehouderij. De deelnemende melkveehouderijen kunnen, terwijl ze groengas leveren, ook hun stikstofuitstoot bijna halveren. En omdat het model circulair is en ook bijna 80% CO2 uitstoot scheelt op de boerderij, geeft het ze een goed toekomstperspectief.

Vandaar dat WEN dit model voor Collectieve, Lokale en Circulaire Monomestvergisting (CLCM) onder de aandacht heeft gebracht van de commissie.

Dit is de cartoon waarmee we onze duurzame plannen presenteren. 

Deel dit bericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *