WEN Stap voor Stap april 2025

Aandacht voor het landelijk belang van ons groengasplan, daar ging het dinsdag 11 maart om. Met het aanbieden van een petitie aan Kamerleden benadrukte WEN hoe de regelgeving de kans om de stikstofuitstoot uit de melkveehouderij met 45% te verminderen en tegelijkertijd groen gas te maken, in de weg zit.
Zo krijgt een boer die zijn bedrijf wil aanpassen om zijn stikstofuitstoot te halveren geen vergunning omdat er te veel stikstof is. De petitie vraagt de Tweede Kamer in te grijpen bij dit dwaze beleid.Ook vraagt de petitie aandacht voor het feit dat, ondanks dat de productie van groengas een belangrijke overheidsambitie is, het toch niet voldoende gestimuleerd wordt omdat er geen kostendekkende SDE++ prijs tegenover staat.

Veehouder Catharinus Bouma die deel uitmaakte van de WEN-delegatie zei tegen de Kamerleden ‘Ons plan betekent win-win voor de natuur, het klimaat en duurzame energie en tegelijkertijd geeft het veel perspectief voor de melkveehouderij. Wat wil je nog meer?’

De petitie werd in ontvangst genomen door een drietal Kamerleden. Voor de camera van Omrop Fryslân reageerden zij enthousiast op het Wijnjewoudster groengasverhaal.

Dat landbouwminister Wiersma er de grote potentie van inziet, bleek wel uit haar woorden in zowel het plenaire klimaatdebat als het mestdebat diezelfde week.

Belangrijke informatie voor melkveehouders
Bijna alle potentieel deelnemende melkveehouders waren 12 maart in de Swingel aanwezig. Daar werden zijn door leveranciers geïnformeerd over de noodzakelijke aanpassingen om dagverse mest aan de monovergister te kunnen leveren. Het ging over het afdekken van de roostervloer, het afschuiven van de verse mest en de stortput die daarvoor nodig is.
Ook het maatwerkadvies dat LTO Noord aan elke deelnemer uitbrengt kwam aan de orde, evenals de inhoud van de overeenkomst die de deelnemende melkveehouder met WEN afsluit.
Het collectieve vergistingsplan, dat oorspronkelijk was opgezet om groengas op te wekken, krijgt vanwege de stikstof- en mestcrisis en het feit dat het hierbij om circulaire landbouw gaat, steeds meer betekenis voor de melkveebedrijven.

Zie voor meer info www.wen.frl

Bestemmingsplan Tolleane op agenda Gemeenteraad
De plannen van WEN voor het plaatsen van een monomestvergister op de voormalige RWZI zijn sinds de start in 2019 meermaals in de gemeenteraad besproken en bij grote meerderheid van de partijen met instemming ontvangen. Daarbij was steeds het uitgangspunt dat het bestemmingsplan ter plaatse daarvoor ruimte biedt.
Het college van B&W is hiervan ook nog steeds overtuigd. Echter de formulering in het bestemmingsplan is globaal en biedt mogelijk ruimte voor een andere interpretatie. Daarom heeft WEN het initiatief genomen om de gemeenteraad te vragen alsnog te bevestiging dat MONO-mestvergisting een duurzame vorm van energie-opwek is en dus past binnen het bestemmingsplan. Dit gaat via een zogenaamde BOPA (Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit Aanvraag). Deze wordt waarschijnlijk in mei in de raad behandeld.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *