Informatieavond ‘Groene Dorpen’

  • Startdatum:
  • Einddatum:
  • Locatie: MFC De Swingel

In samenwerking met Plaatselijk Belang Wijnjewoude wil bureau Stek en Streek uit Assen u graag informeren over het project ‘Groene Dorpen’. Een project gericht op de versterking van de karakteristieke erf- en dorpsbeplanting in Wijnjewoude en Klein Groningen, met en voor de bewoners. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de subsidieregeling Erfbeplanting N381.

Het project verloopt langs twee lijnen:

  1. Een groep particulieren gaat aan de slag met hun erven en tuinen. Zij dienen een schets / adviesvraag in. Gerard Wezenberg van Stek en Streek komt dan langs voor een gesprek hierover en werkt een beplantingsplan uit. Aanpassingen blijven mogelijk, tot het plan naar uw zin is. Het is de basis voor de bestelling van plantgoed en–materiaal. Op een feestelijke plantdag in de winterperiode 2015 zet deze groep particulieren hun bomen en struiken in de grond.
  2. Een werkgroep ‘Groene Dorpen’ werkt beplantingsvoorstellen uit voor de openbare ruimte, binnen en buiten de dorpskom. Iedere bewoner kan ideeën daarvoor inbrengen. De voorstellen worden op een bewonersavond besproken en afgestemd op het beleid van de gemeente en op het provinciale inrichtingsplan Gebiedsontwikkeling N381. Voor de uitvoering kunnen we diverse fondsen aanschrijven. We zoeken enthousiaste bewoners voor deze werkgroep.

 

Voor wat betreft de projectlijn met de groep particuliere deelnemers……

Heeft u belangstelling voor beplanting van uw tuin of erf? Pak dan uw kans en kom naar de informatieavond 11 juni!

 

Wat zijn de voorwaarden en kosten?

Het gaat om landschappelijke beplanting: erfbomen, hoogstamfruitbomen, hagen en singels. Geen sierplantsoen, vaste planten of bessenstruiken. En dan de inheemse soorten, die hier van nature goed gedijen en geplant in een stijl die past bij het landschap en de bewoners van deze regio. Op de informatieavond vertelt Gerard Wezenberg u daar meer over. Ook over het zelf planten van de bomen en struiken en de verzorging erna.

De subsidieregeling Erfbeplanting geldt voor het plangebied Gebiedsontwikkeling N381. Het dorpsgebied Wijnjewoude en Klein Groningen ligt daar bijna geheel in, tot aan ’t Oude Bosch en natuurgebied Duurswouder Heide. Maar erven in de bebouwde kom Wijnjewoude zijn uitgezonderd. Wij bekijken nog of we voor deze groep een andere subsidieregeling kunnen benutten, want ook erven en tuinen in de kom en dorpsrand kunnen bijdragen aan een karakteristiek beeld.

De kosten voor het maken van een plan, van het plantgoed en –materiaal, en van  het plantwerk worden voor 50% gesubsidieerd vanuit de regeling Erfbeplanting.   De andere helft betaalt u zelf. Maar ‘Groene Dorpen’ kent een collectieve aanpak, die gezelligheid én besparingen op de kosten oplevert. Ook wordt eigen werk in het aanplanten en verzorgen gestimuleerd. Door het rekenen met normbedragen kan dat eigen werk worden gehonoreerd. In dat geval blijft uw bijdrage beperkt tot een bedrag van €100,- tot €150,-. Daarover moeten echter nog afspraken worden gemaakt met het projectbureau van de N381.

Uitgebreide projectinformatie staat binnenkort op de website van Stek en Streek www.stekenstreek.nl, onder Projecten (Groene Dorpen – N381).

Aanmelden als particuliere deelnemer of als belangstellende bewoner voor de werkgroep stekenstreek@home.nl

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *