Wijnjewoude EnergieNeutraal

Wat zou het mooi zijn als we in Wijnjewoude gezamenlijk net zoveel duurzame energie kunnen produceren als we met elkaar gebruiken. Commerciële energiebedrijven hebben we dan niet meer nodig en iedereen zou veel lagere energielasten hebben.
Nieuwsgierig? Kom dan naar de informatieavond op 23 oktober!

Op uitnodiging van de gemeente Opsterland kan Wijnjewoude deelnemen aan het Noord Nederlandse pilotproject Energieneutrale dorpen. Dit is een proef waarbij uit elk van de drie noordelijke provincies één dorp de uitdaging aangaat om binnen 10 jaar energieneutraal te worden. Dat wil zeggen, dat de gezamenlijk in het dorp opgewekte duurzame energie minimaal de eigen dorpsbehoefte kan dekken. In Drenthe doet Ruinerwold mee en in Groningen is het Oude- en Nieuwe Pekela die deelname overwegen.

poster energieneutraalHet is de bedoeling dat we als dorpsgemeenschap gezamenlijk bezig gaan met energiebesparingen en energieproductie en dat zonder verhoging van de woonlasten. Een uitdaging die we samen met bewoners, de woningstichting, bedrijven en gebouwbeheerders in het dorp willen oppkken! We hebben de intentie om bij de uitvoering zoveel mogelijk lokale ondernemers te betrekken. Op deze wijze werken we samen aan een duurzame toekomst voor Wijnjewoude, worden we minder afhankelijk van commerciële energiebedrijven of energie producerende landen en stimuleren we de lokale economie. Bovendien zijn er momenteel goede financiële mogelijkheden waarbij de opbrengst van de zelf opgewekte energie terug vloeit naar het dorp.

Het pilotproject wordt deskundig ondersteund door Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) die het initiatief voor de pilot heeft genomen. De gemeente Opsterland is actief betrokken en zal het proces zoveel mogelijk faciliteren. Ook de provincie Fryslân en de Friese overkoepelende Us Kooperaasje zijn betrokken. Verder onderzoekt de Rijks Universiteit Groningen, net als in de andere pilotdorpen, de drijfveren en intenties van de dorpsgemeenschap.

Bent u nieuwsgierig hoe zo’n duurzame toekomst voor Wijnjewoude te bereiken is, kom dan naar de informatiebijeenkomst op donderdag 23 oktober van 20.00 – 21.30 uur in MFC De Swingel.

Tijdens de informatiebijeenkomst over de pilot Wijnjewoude Energie Neutraal zullen diverse deskundigen aanwezig zijn om u – naar behoefte-  over allerlei aspecten te informeren.

Zo verwachten we vertegenwoordigers van:

  • Stichting Samen Energie Neutraal  (initiatiefnemer van de noordelijke pilot)
  • Us Kooperaasje (provinciale energiekoepel)
  • Rijks Universiteit Groningen
  • Gemeente Opsterland
  • Ervaringsdeskundigen

 Agenda:

20.00 Korte inleiding door Grietje Rooks met voorstellen ‘deskundigen’

20.10 Interactieve presentatie  Samen Energie Neutraal door Jurr van Dalen (St. SEN)

21.00 Pauze

21.15 Gelegenheid voor vragen

21.30 Sluiting met aansluitend mogelijkheid voor persoonlijk contact met ‘deskundigen’

Graag tot ziens op 23 oktober.
Grietje Rooks, secretaris Plaatselijk Belang Wijnjewoude

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Pingback: Mooi draagvlak voor Wijnjewoude EnergieNeutraal - Wijnjewoude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *