Informatiemarkt Besparen voorziet in behoefte

Het was een gezellige drukte in de Swingel op 12 maart tijdens de informatiemarkt energie besparen van WEN. Een behoorlijke groep dorpsbewoners was nieuwsgierig naar mogelijkheden om iets met energiebesparing of -opwekking te doen.

Na de opening door Grietje Rooks en kleine terugblik op de pilots van de buurten met behulp van Buurkracht door Rigt Bosma, kon ieder deelnemen aan de workshop van zijn of haar keuze.
De Boer Installaties, WABE, Martin van Geelen van YellowCom, Schuil Isolatie en WEN-energieadviseur Tjalling Reitsma zetten elk een interessant verhaal neer over isoleren, gebruik van apparaten, LED verlichting en zonnepanelen. Verschillende wasdrogers, zonnepanelen, isolatiematerialen en LED verlichtingsmogelijkheden waren aanwezig zodat een ieder echt kon zien en voelen waar het verhaal over ging.

De opzet in workshops zorgde voor een levendige sfeer met veel interactie. En bij de nazit bleek een ieder wat opgepikt te hebben wat voor hem of haar interessant was. Daar kon men direct wat mee doen, want op de algemene informatiemarkt kon contact gelegd worden met de plaatselijke ondernemers. Naast de genoemde bedrijven was ook bouwbedrijf Taekema & Lieuwes aanwezig voor informatie. Er kon indien gewenst bij de Rabobank geïnformeerd worden naar een groene lening of ingeschreven worden voor het Postcoderoosproject.

Veel dorpsbewoners hebben het druk de komende tijd om iets te gaan doen met de adviezen. De bedrijven kunnen aan de slag met de offerte aanvragen. Maar ook voor diegene die er niet bij was, is er gemakkelijk ook iets te doen. We delen graag wat we op de markt hoorden, informatie waar een ieder zijn voordeel mee kan doen:

  • Veel mensen hebben in de winter overdag een slaapkamer- of badkamerraam open staan. Dit zorgt altijd voor een bepaalde trek in huis, waardoor een tochtig gevoel ontstaat en warmte verloren gaat. Open in de winter alleen ’s nachts of bij het douchen de ramen en sluit ze daarna weer.
  • De nieuwe generatie wasdrogers; zo genaamde warmtepomp drogers, hebben een heel andere techniek, waardoor ze veel zuiniger zijn en andere gebruiksvoordelen hebben.
  • Met betrekking tot LED verlichting is een veel gehoorde klacht dat het licht zo koud is. Let bij het kopen op de verpakking op de aangegeven Kelvin. Een lamp die voor warme sfeer moet zorgen moet tussen de 1700 en 2700 K (kelvin) zijn.
  • Zonnepanelen kunnen in principe op elk dak, schuin of plat, gericht op het zuiden, oosten of westen. Een beetje schaduw van een boom is niet erg. Gericht op het noorden is minder interessant. Een huishouden met een gemiddeld verbruik heeft er ongeveer 14 nodig.

Met het enthousiast uitwisselen van ervaringen aan de bar en een door De Boer Installaties gesponsord drankje, eindigde een zeer geslaagde avond. Wie weet voor herhaling vatbaar? Met de concrete acties waarmee een ieder aan de slag gaat, is er in ieder geval weer een mooie stap gezet op weg naar een energieneutraal Wijnjewoude!

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Pingback: WEN Stap voor stap april 2019 - Wijnjewoude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *