292 kilometer glasvezel

Er is inmiddels ruim 292 kilometer glasvezel aangelegd in buitengebied Opsterland. Al een poos wordt met man en macht gewerkt aan de aanleg van glasvezel. De glasvezelploegen leggen in onze gemeente ruim 350 kilometer glasvezel aan. De graaf- en aanlegploegen graven een geul en leggen hier vervolgens een oranje glasvezelbuis in. De glasvezelbuis wordt aangelegd langs de openbare weg en naar de gevel van woningen in het buitengebied. Op dit moment is er ruim 292 kilometer glasvezelbuis aangelegd.

Boren en blazen
Ook is er al 73 kilometer geboord op plaatsen waar niet gegraven kan worden. Zodra het nieuwe buizenstelsel is aangelegd, gaan de blaasploegen aan de slag. Zij blazen glasvezel in het lege buizenstelsel.

Glasverdeelstations in Opsterland
In Ureterp, Gorredijk, Frieschepalen, Olterterp, Lippenhuizen, Bakkeveen, Wijnjewoude en Nij Beets komen glasverdeelstations, zgn. PoP’s . Vanuit deze PoP’s krijgen alle betrokkenen een eigen glasvezelkabel tot in de woning. De PoP’s in Lippenhuizen, Wijnjewoude, Bakkeveen en Gorredijk worden komende periode geplaatst.

Aanleg kost veel tijd
De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Friesland is een immense operatie die veel tijd kost. Om straks te kunnen internetten, tv kijken en bellen via glasvezel worden er honderden kilometers glasvezel aangelegd, wordt er signaal op het netwerk gezet en apparatuur in jouw woning geplaatst. Je ontvangt altijd persoonlijk bericht voordat de aannemer langs komt voor de woningschouw of werkzaamheden op jouw perceel of in jouw woning verricht. Abonneer je op de glasvezelnieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de aanleg van glasvezel in jouw gemeente.

Naar verwachting gaat Kabelnoord in de maand november, week 45 tot week 10 (2020) glasvezel blazen in en door de aangelegde buizen en starten met het invoeren van de aansluitingen in 1.782 woningen. Vanaf eind januari 2020 kunnen de eerste diensten geleverd worden, maar er is op dit moment nog niet op adresniveau te zeggen waar en wanneer precies.

Deel dit bericht

1 reactie

  1. Pingback: Berichten van Plaatselijke Belang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *